Skip to main content

Elk jaar weer zie ik overal berichten over hoe je dat fijne gevoel van de vakantie kunt blijven vasthouden terwijl je je weer in het drukke leven stort. Ik voel dan stiekem een lichte irritatie. Wat moet ik nu vasthouden als het leven er opeens weer heel anders uitziet? Ik kan niet langer relaxed ’s ochtends mijn koffietje drinken, bedenken hoe ik die heerlijke lege dag zal gaan besteden: Wandelen, naar het strand, ergens lunchen of lekker een boek lezen. Of alles een beetje, ik kan gewoon kiezen.

Thuis, weer aan het werk zien die dagen er heel anders uit. Meestal is de agenda (lekker) vol gepland met allerlei afspraken en staan er dingen op je to-do-lijstje die moeten worden afgevinkt. Is dat erg? Nee helemaal niet. Alleen, wat maakte het nu dat je je tijdens die vakantie zo goed voelde?

Wat was het voor jou waar je echt van genoot tijdens de vakantie?

Was het ‘me time’ of het feit dat je in de rust tijd had voor reflectie? Of was het vooral de ruimte om samen te genieten met dierbaren?

Wat het ook was, als jij bewust wordt wat het voor jóu was, maak er dan toch iets vaker tijd voor. Dat is verantwoordelijkheid nemen voor jezelf, regie nemen over je leven en misschien wel ontdekken dat die to-do-lijstjes dan minder zwaar gaan voelen.

Waar ik het natuurlijk over heb is … het inzetten van je natuurlijk leiderschap. En dan niet alleen in de herfst, maar liefst in elk seizoen, elke week, steeds weer. De regie blijven nemen, dan gaat je leven steeds meer op vakantie lijken.