Skip to main content

Vorige week bezocht ik een inspirerende en interactieve Nescius-lezing met Mark Kinet. Mark is psychiater en psychoanalyticus en hij hield een betoog over de psychoanalyse in de 21e eeuw. Nou ja, een betoog? In zijn prachtige Vlaams sprak hij bevlogen en in een absoluut record tempo. En iedereen hing aan zijn lippen. Wat mij inspireerde waren de raakvlakken tussen de psychoanalyse en hoe ik coach en in het leven sta. Enkele punten die ik heb meegenomen:

  • We hebben allemaal een bril op, maar welke bril en welke glazen zitten erin? Interessant om je dat af te vragen en je ervan bewust te zijn. Alles wordt gekleurd door wat we in onze jeugd hebben meegekregen, van huis uit en in de buitenwereld. Als wij iets waarnemen, dan is dat ook een vorm van ‘waarderen’, in de zin dat we er een subjectieve waarde aan geven. Dat gaat dus weer over die bril.

 

  • De rol van de psychoanalyticus is vergelijkbaar met die van de verloskundige. En ik zie mijn rol als coach precies zo. Ik stel een vraag, houd een spiegel voor of confronteer, maar de coachee doet het werk.

 

  • Doe maar normaal, dat is al gek genoeg. Maar wat is normaal? Volgens Mark Kinet is de notie van normaliteit vooral een illusie!

 

  • Volgens de American Psychologist doen we 95% onbewust. Alsof we leven op de automatische piloot. En pas als we ergens op botsen of in vastlopen, pas dan worden we ons ergens van bewust. Bewust wat daaraan vooraf ging, hoe we ons hebben ontwikkeld en waarom we reageren zoals we doen. En daar ontstaat dan de ruimte om iets te veranderen, vanuit ons bewustzijn. Om meer de regie te nemen.
   Op die manier, door jezelf steeds beter te leren kennen en het unieke in jezelf te ontdekken, kun je je bevrijden. Pas dan lukt het je om voluit te leven.

 

  • Voor een psychoanalyticus, therapeut of coach is het belangrijk om te werken vanuit het principe “Niets onmenselijks is mij vreemd.” Het is ook voor ieder ‘gewoon’ mens belangrijk het onmenselijk in zichzelf te accepteren, zodat we verdraagzamer worden naar onze schaduwkanten.

 

  • Als je je gevoelens beter begrijpt, lukt het je ook om beter in contact met andere mensen te komen. Je krijgt dan meer begrip voor jezelf en voor de ander. En volgens Mark Kinet leidt dat tot betere vrienden, ouders en minnaars.

 

  • Op de vraag waarom we achter narcistische leiders aan lopen had Mark Kinet een mooi antwoord: Ze bieden duidelijkheid: fout of goed, zonder nuance. In tijden van angst door verregaande economische malaise of oorlog, voelen mensen houvast bij dit soort leiders. Ook al is dat natuurlijk (schijn)veiligheid. Deze mensen worden een soort Messias.

 

  • Stilstaan is vooruitgang. En die opvatting deel ik helemaal. Een pas op de plaats, stilstaan bij jezelf, liefst in de stilte. Vanuit de verbinding met jezelf, met je ware natuur, kun je jezelf bevrijden en dat is vooruitgang.

 

 • Tot slot: het leven is nooit saai als je nieuwsgierig bent, ook naar jezelf!