Skip to main content

Deze zomer viel mijn oog op een post op LinkedIn over een onderzoek van PwC dat zij hebben uitgevoerd naar de belangrijkste drivers voor een organisatie om financieel gezond te zijn.

Ik heb het rapport meteen opgevraagd en met groeiend enthousiasme gelezen. PwC heeft ‘doorgerekend’ en daarmee aangetoond dat het investeren in mensen een positieve bijdrage levert aan de financiële resultaten van een organisatie.

Het blijkt dat als de ervaring van medewerkers binnen een bedrijf goed wordt gemanaged, medewerkers zich meer aangetrokken voelen tot de organisatie, (mentaal) gezonder zijn en een grotere bijdrage leveren aan de (financiële) resultaten. Investeren in het talent binnen een organisatie kan leiden tot een omzetstijging tot 12.6 procent. Waarbij welzijn van medewerkers de meest bepalende factor is voor een omzetstijging.

Al jaren benadruk ik dat organisaties gebaat zijn bij individuen en teams die hun natuurlijk leiderschap ontwikkelen. Deze mensen kennen zichzelf, nemen verantwoordelijkheid voor zichzelf en pakken de regie over hun leven en werk. In mijn keynotes leg ik uit dat mensen die voluit kunnen leven ook voluit gaan werken. En ik durfde te stellen dat er in deze organisaties minder verloop zou zijn, minder uitval door ziekte en stress, minder overbelasting van medewerkers door het uitvallen van collega’s, meer werkplezier en een hogere productiviteit.Daar was en ben ik van overtuigd. Deze aannames blijken nu dus ook daadwerkelijk te kloppen.

In het rapport trof mij deze zin: ‘As we do not directly consider the benefits to the employees, we are probably underestimating the total benefits that improving the drivers will bring.’

Die voordelen zijn zeker nog veel groter, dat ervaar ik steeds vaker als ik leiders en managers coach of directieteams begeleid bij het ontwikkelen van hun natuurlijk leiderschap.

Ben je benieuwd hoe het ontwikkelen van natuurlijk leiderschap in jouw organisatie kan bijdragen aan het welzijn van medewerkers? Stuur me dan een berichtje, ik vertel je er graag over!