Skip to main content

Ik betrap me erop dat ik ‘dankbaarheid’ een beetje een zalvend woord vind. Dat ervaarde ik weer toen een goede vriendin me laatst vertelde over een boek dat ze had gekregen over ‘dankbaarheid’: The magic van Rhonda Byrne. Toen ze de achterflap las kreeg ze ook enigszins de kriebels en uit sommige recensies op internet kwamen soortgelijke reacties. Het liefst had ze het weggelegd, maar omdat ze het van een dierbare vriendin had gekregen, besloot ze het toch te lezen.

Ze had van te voren al wat korrels zout doorgeslikt, maar tot haar grote verrassing hadden de oefeningen toch een heel bijzonder effect op haar. Ze stond met een positiever gevoel op en ’s avonds sliep ze gemakkelijker in. Ze focuste minder op wat er op die dag niet goed was gegaan, maar stond stil bij alle mooie, lieve en fijne momenten op die dag. Haar beeld over haar eigen leven veranderde van kleur. Ik vroeg haar: “Hoe dan?” en ze antwoordde: “Van bleekroze naar warm oranje”.

De eerste tips uit het boek The Magic:
· Start elke dag met het opschrijven waar je dankbaar voor bent (minimaal tien dingen)
· Schrijf op waarom je daar dankbaar voor bent.
· Lees het terug en voel bij elk punt je dankbaarheid (zeg drie keer Dank je)
· Herhaal deze oefening voor de 27 dagen.

Nadat ik mijn vriendin had aangehoord, merkte ik dat ik nog steeds de kriebels voelde, maar toch nieuwsgierig werd. Vooral door het idee zelf meer of een andere kleur te kunnen geven aan mijn leven. Dat is wat ik ook schreef in mijn boek, dat je door het ontwikkelen van je natuurlijk leiderschap meer richting én kleur aan je leven kunt geven.

Ik bedenk me nu al vaker de dingen waar ik dankbaar voor ben:

. dat ik gezonde kinderen heb, mooie mensen die het goed met elkaar kunnen vinden.
. dat ik plotseling een bonus-kleinkind heb gekregen, Sam.
. dat ik een liefdevolle, warme relatie heb, mét ups en down, maar vooral ups.
. dat ik ondanks nog lichte restverschijnselen van mijn Long-Covid in 2021, toch een heerlijk leven leidt terwijl zelfs jonge mensen arbeidsongeschikt zijn geraakt.

Als je deze dankbaarheidsoefeningen gaat proberen, laat je me dan weten hoe je het ervaren hebt?