Skip to main content

Veel mensen doen het: goede voornemens maken voor het nieuwe jaar. Het nieuwe jaar biedt ons nieuwe kansen, een nieuwe mogelijkheid om onszelf uit te vinden. Het aanbreken van een nieuwe periode geeft ons vaak het gevoel van een frisse start. Maar hoe geef je actief richting aan de dingen die jij wil in het nieuwe jaar? Hoe formuleer je jouw intenties?

Intenties formuleren

Eigenlijk beginnen voornemens met het formuleren van intenties. Het formuleren van intenties dwingt je om dichter bij jezelf te komen, bij wie je bent, bij je ware natuur. Intenties helpen je om je gedachten en acties te sturen. Daarvoor is het belangrijk dat je je intenties steeds weer helder voor ogen hebt.

Om intenties te kunnen formuleren is het nodig om naar binnen te gaan, om te voelen en te weten wat voor jou belangrijk is. Dat gaat niet over controle willen krijgen over je leven, maar wel om het bewust richting geven aan hoe jij jouw leven wilt leiden én waar jij ruimte voor wilt maken. Dat is regie nemen: jezelf leiden door het belang in te zien van je bewust gekozen intenties en daarvoor te gaan staan. Hiermee prikkel je ook je creativiteit en je gaat kansen zien die je anders zou missen.
Misschien kun je intenties ook zien als verlangens. Door jouw verlangens te verwoorden, maak je expliciet waar je gelukkig van wordt. Zo kan je in je kracht komen. Intenties helpen je een beeld te creëren van hoe jij je leven en je werk idealiter voor je ziet. Als ‘schepper’ van je eigen leven ga je aan het werk. Vanuit je weldoordachte intenties neem je jezelf mee in je acties en voel je je verbonden met het eindresultaat.

Natuurlijk leiderschap

Een van de mooiste ontdekkingen in het ontwikkelen van je natuurlijk leiderschap is het je ervan bewust worden dat je op elk moment zelf richting kunt geven aan je leven. Dat jij in álle omstandigheden jouw eigen keuzes kunt maken. Zelfs wanneer je iets heel verdrietigs overkomt of wanneer je geconfronteerd wordt met een tegenslag, dan nog kun jij kiezen hóe je daarmee omgaat. Als ik iets voor je wens in het nieuwe jaar, dan is het dat je in alle omstandigheden vrij bent om je eigen keuzes te kunnen maken en altijd actief richting kunt geven aan je leven.

Lees mijn boek ‘De vrijheid om voluit te leven/de kracht van natuurlijk leiderschap’ als je je verder wilt verdiepen of bekwamen in het ontwikkelen van je natuurlijk leiderschap en het formuleren van intenties.