Skip to main content

Weet jij waarom je de dingen doet zoals je ze doet? Of waarom je ze soms niet doet?

Als je geen idee hebt van wat zich onbewust bij je afspeelt, gebeurt er van alles waar je mogelijk niet blij van wordt. Want je onbewuste kan je tegenhouden, je doen stilstaan, altijd laten rennen of uitputten.

Door bewust te worden van wat je onbewuste je ingeeft, krijg je zicht op waarom je dingen doet zoals je ze doet. Maar nog belangrijker: het is de start om dingen in je leven te kunnen veranderen. Niet omdat dat moet, maar wel om het leven moeitelozer te maken, aangenamer en het ten volle te kunnen leven. Dit is waar het ontwikkelen van je natuurlijk leiderschap over gaat. En als je jezelf kunt leiden kun je ook  duurzaam meer van betekenis zijn voor anderen en ze leiden op hun weg. In het werk, in de opvoeding, in relaties en in vriendschappen.

Om je bewust te worden van je onbewuste kun je jezelf vragen stellen als:

  •       Wat maakt dat ik niet in beweging kom, terwijl ik al langere tijd geen energie meer krijg uit mijn werk?
  •       Waarom spreek ik me niet uit terwijl ik me ’s avonds nog zit op te winden over iets dat overdag gebeurde?
  •       Wat houdt me tegen om mijn diepere gevoelens met anderen te delen terwijl ik er zelf niet helemaal uitkom?
  •       Waarom zeg ik ja tegen dingen terwijl ik al zo moe ben?
  •       Waarom doe ik dingen niet, terwijl ik het wel graag wil kunnen/durven?

 

Als je daar eerlijke antwoorden op geeft, ga je jezelf beter begrijpen. Zie je soms dat je angst of weerstand misschien niet nodig is. Dat kan ook het moment zijn om de verantwoordelijkheid voor jezelf te nemen en het te delen met je partner, vrienden, collega of  hulp in te schakelen.

Ik word er zelf heel gelukkig van als ik me weer van iets bevrijd heb of als ik mijn coachees stappen zie zetten waardoor ze gaan stralen. Hoe meer ballast je kwijt kunt, hoe lichter het leven.

Wil je je meer weten over natuurlijk leiderschap? In mijn boek vind je nog veel meer inspiratie.