Skip to main content

Waar heb ik het eigenlijk over als ik spreek over natuurlijk leiderschap? In mijn posts en blogs gebruik ik die term regelmatig, maar soms krijg ik de vraag: “Wat versta jij daar dan onder?”

Ik ben er na lang nadenken van overtuigd dat je natuurlijk leiderschap niet moet willen vangen in één definitie. Zo’n definitie zou je juist beperken. 

Kort en bondig zou ik zeggen: jezelf kunnen leiden, vanuit je ware natuur, vanuit wie jij ten diepste bent. Dat is wezenlijk. Maar zo eenvoudig is dat natuurlijk niet. Want hoe ziet je ware natuur eruit? Om dat te ontdekken is het nodig dat je regelmatig in contact bent met jezelf, dat je een goed gesprek met jezelf kunt voeren, dat je de moed hebt om door te vragen, ook al voel je weerstand om bij iets van jezelf stil te staan. Kortom, dat je jezelf leert kennen op diepere lagen, dat je jezelf kwetsbaar durft op te stellen, trouw kunt zijn aan jezelf om vervolgens vanuit vrijheid voluit te kunnen leven én werken. 

In mijn boek ‘De vrijheid om voluit te leven / de kracht van natuurlijk leiderschap’ heb ik een aantal thema’s uitgewerkt die je helpen je natuurlijk leiderschap te ontwikkelen. Zo gaat het over goed voor jezelf zorgen (en dat gaat veel verder dan gezond eten, wandelen en sporten of naar de sauna), richting geven aan je leven en mee-veren.

Als het boek ooit een tweede druk gaat krijgen, verander ik de titel overigens in ‘De vrijheid om voluit te leven én werken’. Want het ontwikkelen van je natuurlijk leiderschap geeft je niet alleen de mogelijkheid om voluit te leven, maar ook voluit jezelf te zijn in je werk. Autonoom en in verbinding, met jezelf en anderen.

Een paar jaar geleden heeft Melle Dotinga, eigenaar van Het Kernwaardenbedrijf, mij geholpen met het formuleren van de kernwaarden van mijn bedrijf, waarin ik mij toeleg op het ontwikkelen van natuurlijk leiderschap van individuen, teams en organisaties.

Ik ga de komende tijd die kernwaarden met je delen. Bij elkaar vormen ze een prachtig geheel en afzonderlijk zijn het mooie, poëtische beschrijvingen van hoe ik aankijk tegen natuurlijk leiderschap. De eerste deelde ik al een tijdje geleden op Linkedin. Dat was: ‘aanwakkeren’. Nu deel ik ook graag mijn tweede kernwaarde met je: ‘wezenlijk.’