Skip to main content

Vanuit mijn enthousiasme en gedrevenheid heb ik vaak lopen leuren en sleuren. Daar werd ik zelf niet blij van en mijn omgeving ook niet. Een jaar of vijftien geleden besloot ik om niets meer te doen of te ondernemen waarbij ik moest duwen of trekken. Onlangs hoorde ik mezelf zeggen dat ik niet wil ‘leuren en sleuren’. Eigenlijk een nog betere uitdrukking, want je voelt de energie al weglopen als je het uitspreekt.

De kunst is om je bewust te zijn wanneer je dit aan het doen bent. Een collega van me zegt altijd: “Pas op dat je niet al te verliefd bent op je eigen idee.” Een goed idee verdient het om het licht te zien, maar soms merk je gaandeweg al dat het niet stroomt. Gedreven en vastberaden als je bent, ga je verder. Sleep je jezelf voort, ga je nog harder je best doen. Het resultaat MOET en zal er komen!

Doorzetten is een absolute kwaliteit. Maar niet als je energie erbij wegloopt. Als je geen ruimte voelt om te bedenken waarom het niet stroomt, of je aanpak wel klopt of dat je te veel alleen doet. Het kan ook een kwestie van timing zijn. Soms is een idee fantastisch, maar verandert de markt of spelen er in de omgeving andere factoren die op dat moment meer aandacht vragen. 

Stoppen met een idee of een idee ombuigen is geen falen! Het kan juist wijs zijn om op het juiste moment de koers te veranderen of te stoppen. Het belangrijkste is dat je kunt kiezen. Want doorzetten terwijl je energie wegstroomt, heeft voor niemand zin. Dan word je een Don Quichot die tegen de windmolens blijft ‘vechten’.

Hoe word jij je bewust of je aan het leuren en sleuren bent?

  • sta regelmatig stil en vraag je af of een activiteit energie geeft of kost
  • als het vooral energie kost, ontdek dan of het ligt aan jouw aanpak, aan omstandigheden in de buitenwereld of dat de tijd niet rijp is
  • betrek anderen bij dit ‘onderzoek’ en maak die afwegingen, die jou helpen om in balans te kunnen blijven
  • kijk op welke van die situaties je invloed kunt uitoefenen en zo niet, kies er dan voor om van koers te veranderen of te stoppen.