Skip to main content

Efficiënt bezig zijn klinkt voor veel mensen alsof ze goed bezig zijn, toch? Er worden bergen verzet, alles loopt op rolletjes en er verdwijnt niets tussen wal en schip. Maar is dat ook echt zo? 

Zelf was ik er ook behoorlijk bedreven in. Maar ik heb ontdekt dat deze drijfveer zo dominant is, dat andere drijfveren worden ondergesneeuwd. En ook bij mijn coachees zie ik steeds vaker dat vooral efficiëntie de koers van het schip bepaalt, maar dat er voor het onderhoud van de boot weinig tijd overblijft en dat sommige marifoonberichten niet binnenkomen.

Wat ik daarmee bedoel, is dat wanneer je je uitsluitend richt op efficiëntie, je vaak ook met oogkleppen op te werk gaat. Als jij je teveel focust op het zo gericht mogelijk afwerken van jouw lijstje, kan het gebeuren dat je de verbinding met de buitenwereld verliest, of misschien nog erger, ook met jezelf. Heb je nog door hoe anderen op jou reageren? Of staat de marifoon op ‘off’? 

Ik werd me vorig jaar bewust, toen ik elf maanden gedwongen rust moest nemen door long-Covid, hoe sterk ik door efficiëntie gedreven werd. Ik had tijd te over om te reflecteren en ik kon opeens voelen wat die rust mij bracht. Zo ontstond er bijvoorbeeld meer ruimte voor creativiteit. Het ene na het andere idee ontsproot en zonder dat ik meteen kon gaan rennen, was er tijd om die ideeën vanuit de rust tot bloei te laten komen. Ook zie ik bij coachees die vooral aandacht geven aan hun to-do- lijstjes, die zo veel mogelijk willen doen in zo weinig mogelijk tijd, dat er te weinig tijd of aandacht overblijft om belangrijke signalen op te vangen of juist te interpreteren. En meestal raken ze ook afgedreven van zichzelf. Met het gevolg dat ze zich geïsoleerd voelen: minder verbonden met hun omgeving en al helemaal niet meer met zichzelf. 

Ik pleit in deze blog niet voor minder efficiëntie, maar wel voor het oog houden op je verschillende drijfveren en die in balans te brengen. Maak daarbij vooral ruimte voor jezelf, vraag jezelf regelmatig af waar je naar verlangt en wat jij nodig hebt. Op die manier de balans creëren, dat is pas efficiënt!