Skip to main content

Vaak komen mensen bij mij in coaching die beland zijn in een bepaalde functie of situatie door externe kansen en omstandigheden, zonder echt stil te staan bij wat ze zelf willen. Dat, terwijl het juist zo belangrijk is om bewust richting te geven aan je leven.

Er is een bekend gezegde wat altijd bij me opkomt als mensen zich niet bewust zijn van de richting die ze kiezen. “Als jij geen plan maakt voor jezelf, dan wordt je deel van het plan van iemand anders.” En dat is toch niet aantrekkelijk.

Een van de mooiste ontdekkingen in het ontwikkelen van je natuurlijk leiderschap is het je ervan bewust worden dat je op elk moment zelf richting kunt geven aan je leven. Dat jij in álle omstandigheden jouw eigen keuzes kunt maken. Zelfs wanneer je iets heel verdrietigs overkomt of wanneer je geconfronteerd wordt met een tegenslag, dan nog kun jij kiezen hóe je daarmee omgaat. Richting geven gaat dus niet over de maakbaarheid van het leven, maar om dat je, ondanks dat er zaken zijn die je te accepteren hebt, bewust kunt bijsturen waar nodig.

Maar hoe geef je dan richting aan je leven vraag je je misschien af?

Om richting te geven aan je leven is het essentieel om bewuste keuzes te maken. Dit begint met zelfreflectie en eerlijkheid naar jezelf toe. Stel jezelf regelmatig vragen zoals: Haal ik nog energie uit mijn werk, of ben ik gelukkig of tevreden over mijn relatie? Heb ik voldoende tijd voor mijn kinderen en mezelf? Durf door te vragen en confronteer jezelf met de antwoorden. Wanneer je weerstand voelt, ga dan juist nog even door. Durf te voelen en ontdek waar je naar verlangt. Stel jezelf letterlijk de vraag: “waar verlang ik naar?” Misschien verlang je naar meer rust, meer spanning, meer avontuur of wil je net als de coachee die ik vanochtend sprak meer gekke dingen doen. Je even helemaal vrij voelen.

Intenties en obstakels

Na het stellen van deze vragen kun je gaan werken met het formuleren van intenties. Intenties dienen als leidraad voor je acties en helpen je richting te geven aan je leven. Maar naast het formuleren van je intenties is het ook belangrijk om te kijken naar wat jou in de weg staat. Zijn de obstakels die je op de weg ziet echt onoverkomelijk of valt dat allemaal wel mee? Door je intenties helder te hebben en de mogelijke obstakels uit de weg te ruimen, kun je gemakkelijker gefocust blijven op je doelen.

Ben je tevreden over wat je hebt gedaan/bereikt?

Richting geven aan je leven houdt ook in dat je regelmatig reflecteert op wat je hebt gedaan en bereikt. Ben je tevreden met de keuzes die je hebt gemaakt en de doelen die je hebt bereikt? Zo niet, dan kun je opnieuw de richting bepalen en nieuwe doelen stellen. Het leven is een continu proces van groei en verandering, en het is nooit te laat om je koers aan te passen en te streven naar een leven dat in lijn is met wie je werkelijk bent.

Hoe pas je deze middelen toe?

Iedereen heeft zijn eigen manier om richting te geven aan het leven. Voor de een werkt het om te schrijven, waarbij je je gedachten en gevoelens op papier zet. Anderen vinden rust en helderheid tijdens een wandeling in de natuur. Soms is het waardevol om met iemand te praten en diegene te vragen om niet met oplossingen te komen voor wat je aandraagt, maar om door te blijven vragen. Zo leer je jezelf beter begrijpen en bewuste keuzes maken.

Het belang van regelmatige bijsturing

Het is niet nodig om jezelf elke dag dezelfde vragen te stellen, maar het is zo waardevol om jezelf regelmatig bij te sturen in je leven. Het zou zonde zijn om na een paar jaar te beseffen dat je niet hebt gehandeld in het belang van jezelf, of van de mensen om je heen. Sta dus af en toe stil en blijf bewust verantwoordelijkheid nemen voor je keuzes en acties.

En wat levert het op?

Het bewust en actief richting geven aan je leven heeft verschillende positieve uitkomsten. Allereerst brengt het innerlijke rust met zich mee, omdat je handelt in lijn met je diepste verlangens en waarden. Je voelt voldoening omdat je keuzes maakt die ten diepste bij jou passen. Bovendien vergroot het je zelfvertrouwen, omdat je beseft dat je in staat bent om met elke situatie om te gaan en je eigen pad te volgen.