Skip to main content

Verlangen

De afgelopen tien jaar heb ik geleerd vaker te luisteren naar mijn verlangens. Het brengt me ontzettend veel.

Wat ik heb ontdekt is dat het helemaal niet om gaat of je je verlangen meteen kunt realiseren, het geeft vaak alleen al rust als je er contact mee maakt. En van daaruit kun je (kleine) stappen nemen om iets van dat verlangen te realiseren.

Ik geef je een voorbeeld:

Ik sprak een man die steeds minder plezier had in zijn werk. Dat maakte hem onzeker en hij merkte dat hij daardoor steeds harder ging werken. Hij kreeg ook allerlei twijfels: of hij nog wel in de juiste branche werkte, of hij wel geschikt was voor een leidinggevende rol, waar hij ook het boegbeeld naar buiten moest zijn. Door al die onrust ontspande hij zelfs niet meer in de weekenden.

Ik hoorde het allemaal aan en vroeg hem toen waar hij het meest naar verlangde. Het duurde even voordat hij zei: ik wil weer graag MIJN OUDE ZELF ZIJN.

Op dat moment konden we samen kijken wat hem in de weg zat om weer zijn oude zelf te worden en het bleek dat hij door zijn sterke verantwoordelijkheidsgevoel vooral gericht was op de buitenwereld en zich zelden afvroeg waar hij behoefte aan had. Door daar bewust van te worden, kwam hij weer in balans.

Innerlijk verlangen

En voor mij? Regelmatig stilstaan bij mijn verlangens levert mij een inniger contact met mezelf op. Als ik bijvoorbeeld boos ben op mijn echtgenoot (komt gelukkig niet vaak voor 🙂 en ik stel mezelf de vraag waar ik naar verlang, dan kan het antwoord zijn dat ik het liefst zijn armen om me heen wil voelen. Dat ik die afstand helemaal niet wil. Dan kan ik mijn boosheid iets gemakkelijker laten varen en krijg ik waar ik diep van binnen het meest naar verlang.
En het helpt me ook de regie te blijven nemen over wat ik wel of niet doe. Ik zorg goed voor mezelf.

Wat heb jij nodig om stil te staan bij je verlangen en je leven leuker, fijner of gemakkelijker te maken?

  • Het bewustzijn dat het loont om regelmatig aandacht aan jezelf te besteden en een goed gesprek met jezelf aan te gaan
  • Bedenk welke vragen je zou stellen aan een goede vriend of vriendin en stel die aan jezelf
  • Vraag vooral door en laat je niet afwimpelen door ontwijkende antwoorden of weerstand
  • Zet kleine stapjes om iets te veranderen en ervaar het tevreden gevoel als je iets van je verlangen hebt ingevuld.